Grupa dzieci z podniesionymi rękoma podczas pikniku

Akademia Mamy

W ramach trwającego od 1 czerwca 2022 roku do 31 grudnia 2022 roku projektu „Akademia Mamy” realizowanego pod patronatem honorowym Starostwa Powiatowego w Chrzanowie oraz Burmistrza Miasta Trzebinia przygotowane zostały różnorodne działania.

Dnia 27 sierpnia 2022 roku przy remizie OSP w Dulowej Fundacja Sama Mama po raz pierwszy zorganizowała piknik rodzinny „Mama i Ja”.

Na czas jego trwania zostały przygotowane pokazy i prelekcje dla mam. A dla dzieci, oprócz dmuchanego zamku i festiwalu kolorów, zaplanowano gry i zabawy muzyczne i sportowe. Nie zabrakło również waty cukrowej, poczęstunku oraz napojów dla wszystkich. Na koniec dnia zaplanowano koncert zespołu muzycznego dla dzieci.

W programie pikniku odbyło się:

• Rodzinne tworzenie Mapy Marzeń.
  • Karaoke dla dzieci.
  • Pokaz makijażu „Make no Make-up”.
  • Prelekcja dotycząca profilaktyki zdrowego trybu życia.
  • Prelekcja dotycząca profilaktyki i samobadania piersi.
  • Prelekcja dotycząca rozwijaniu pasji i spełnianiu marzeń.
  • Prelekcja dotycząca wyzwań samodzielnego macierzyństwa.
  • Festiwal kolorów.

Pisali o nas w mediach:

Dzieci bawiące się podczas pikniku

„Sama Mama” zorganizowała pierwszy taki piknik w Dulowej

„W sobotnie przedpołudnie przy remizie OSP w Dulowej rozpoczęła się impreza pełna atrakcji dla dzieci. Organizatorzy przygotowali też pokazy, prelekcje i występ muzyczny.
Organizatorem pikniku jest działająca od ponad roku Fundacja „Sama Mama”, wspierająca kobiety i dzieci w sytuacji okołorozwodowej.”

Spotkanie w MOKSiR Chrzanów

Samodzielne Macierzyństwo. Kariera - Wyzwania i Możliwości

Kolejnym działaniem Fundacji Samej Mamy w ramach tego projektu było wydarzenie, które odbyło się dnia 25 października 2022 roku w sali odczytowej MOKSiR. Zorganizowane zostało spotkanie edukacyjno-informacyjne pt: „Samodzielne Macierzyństwo. Kariera – Wyzwania i Możliwości”, gdzie Mamy, kobiety podzieliły się doświadczeniami, możliwościami i pomysłami.

Grupa kobiet uczestnicząca w spotkaniu organizowanym w ramach Akademii Mamy

Nasze prelegentki: Iwona Wojtaszek, Monika Palka, Aneta Kaniak oraz Paulina Bobryk przekazały cenne wskazówki, wsparcie, a ich wystąpienia były wspaniałe, motywujące i inspirujące. Ogromnym zaszczytem była obecność Pani wiceburmistrz Chrzanowa Pani Jolanty Zubik.

Tematy, które omówiły nasze prelegentki:

• Możliwości są wszędzie, … czyli znajdziesz pracę.
  • Zatrudnienie i świadczenia ZUS.
  • Home Life Balance.
  • Wyzwania samodzielnego macierzyństwa.
  • Dobrostan samodzielnej mamy.
Kobiety stojące przed plakatem Akademii Mamy

Warsztaty stacjonarne w Trzebini

Warsztaty stacjonarne

Mając na uwadze fakt, że ważny jest kontakt bezpośredni zorganizowaliśmy kolejne warsztaty stacjonarne. Przygotowaliśmy pięć ośmiogodzinnych spotkań skierowanych do mieszkanek powiatu chrzanowskiego. Spotkania odbyły się w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Adama Asnyka w Trzebini w dniach 14, 21, 24, 28 i 30 listopada 2022 roku.

W ramach pięciu modułów tematycznych rozmawiałyśmy o:

• Dialogu w rodzinie.
  • Asertywności w domu i pracy.
  • Wychowaniu z szacunkiem.
  • Zarządzaniu sobą w czasie.
  • Planowaniu domowego budżetu.

Spotkania online live

Akademia Mamy

Świadomi tego, że social media stały się popularnym kanałem komunikacji, w ramach projektu “Akademia Mamy” Fundacja po raz kolejny umożliwiła swoim słuchaczom zasięgnięcie fachowej wiedzy od specjalistów w różnych dziedzinach.

Dominika Hapek

Tematy spotkań, jakie zostały poruszone na spotkaniach LIVE to:

• Bezpieczna więź.
  • Wychowanie z szacunkiem.
  • Wybuch emocji u dzieci.
  • Życie w kryzysie.
  • Emocje i potrzeby dziecka.
  • Kobieca Siła i Energia.
  • Kobieta, Matka. Role w dzisiejszym społeczeństwie.
  • Życie po rozwodzie.
  • Kariera a macierzyństwo.
  • Dialog w rodzinie.

Wszystkie spotkania są dostępne na kanale YouTube. Każde nagranie zawiera transkrypcję, możliwą do pobrania.

Galeria zdjęć

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO, Komitet do spraw Pożytku Publicznego na lata 2021-2030. Wysokość dofinansowania projektu Akademia Mamy wyniosła 91 475,00 zł, a całkowita wartość projektu 105 795,00 zł