Nasze motto:

Wizja Fundacji Sama Mama

Naszą wizją jest stworzenie świata, w którym każda  matka czuje się otoczona wsparciem, inspiracją i możliwościami rozwoju. Widzimy społeczeństwo, w którym samotność kobiety przekształca się w silną wspólnotę, a kobiety, będące samodzielnymi matkami, czerpią radość z życia, rozwijają swoje talenty i odnajdują pełnię swojego potencjału.

Misja Fundacji Sama Mama

Misją Fundacji Sama Mama jest dostarczanie kompleksowego wsparcia dla matek, które czują się osamotnione w życiu i macierzyństwie, umożliwiając im pokonywanie wyzwań życiowych i budowanie trwałych, pełnych miłości relacji z sobą samą oraz z dziećmi. Dążymy do stworzenia bezpiecznej przestrzeni, w której kobiety znajdą solidarność, miejsce na rozwinięcie swoich umiejętności oraz wsparcie psychospołeczne. Nasza misja obejmuje również edukację społeczeństwa na temat specyficznych wyzwań, przed którymi stają kobiety w sytuacji okołorozwodowej oraz samotne matki, z nadzieją na stworzenie bardziej zrozumiałego i wspierającego otoczenia.

Wartości Fundacji Sama Mama

Sama mama kieruje się wartościami, które są kierunkowskazem naszego działania:
S – solidarność                M – miłość
A – akceptacja                 A – asertywność
M – motywacja                M – marzenia
A – autentyczność          A – aktywność

1. **Solidarność:** Wierzymy w wzajemne wsparcie i solidarność jako fundament budowania silnej wspólnoty samotnych matek.
  2. **Akceptacja:** Dążymy do stworzenia środowiska pełnego akceptacji, gdzie każda samotna matka czuje się doceniona i akceptowana.
  3. **Motywacja:** Wspieramy rozwój osobisty i zawodowy, motywując samotne matki do osiągania swoich celów i marzeń.
  4. **Autentyczność:** Promujemy prawdziwość i otwartość, zachęcając kobiety do bycia autentycznymi i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
  5. **Miłość:** W centrum naszej działalności stoi miłość – miłość do siebie, swoich dzieci i społeczności, którą razem tworzymy.
  6. **Asertywność:** Wspieramy rozwijanie asertywności, umożliwiając kobietom wyrażanie swoich potrzeb z poszanowaniem dla innych.
  7. ** Marzenia:** Pomagamy kobietom kreować zuchwałe marzenia i uczymy je jak realizować zamierzone cele.
  8. ** Aktywność:** Pokazujemy możliwości i nowe ścieżki, dajemy przestrzeń na sprawdzenie swoich możliwości podczas wychodzenia ze strefy komfortu.

Poprzez realizację naszej misji i kierując się naszymi wartościami, chcemy być siłą przemiany, inspirując matki do budowania lepszej przyszłości dla siebie i swoich dzieci.

Dominika Hapek

„Jeśli chociaż jedna osoba skorzysta z naszej pomocy, z naszego wsparcia, to warto to robić”

Dominika Hapek, Prezes Fundacji Sama Mama

Historia Fundacji

Założycielką Fundacji jest kobieta-matka dwójki dzieci, po kilkunastoletnim małżeństwie, w którym czuła się ogromnie samotna. Pomimo wielu prób ratowania związku, podjęła decyzję o rozwodzie. Młodsza córeczka miała wtedy 33 miesiące.  Ta decyzja zmieniła jej życie na bardzo długi czas, zanim otrzymała wyrok sądu, orzekający rozwód, upłynęło 7 długich i bolesnych lat. Przeszła trudną drogę, doświadczyła wzlotów i upadków, a teraz dzieli się swoim doświadczeniem i wspiera inne kobiety.
Fundacja Sama Mama jest niezwykle pomocna w wsparciu wielu kobiet na różnych płaszczyznach, by zrozumieć siebie, odzyskać równowagę  nie zatracając się w nowej roli w życiu. Jako matka samodzielna nauczyć się budować silną relację z dziećmi, odnaleźć swoja ścieżkę rozwoju i budowania niezależności finansowej.
Wizja dla Fundacji Sama Mama wypływa z doświadczenia fundatorki jako dziecka z domu, gdzie rodzice się rozwiedli, trudnego rozwodu z mężem oraz samotności, której doświadczyła po odcięciu się od rodziny. Dziś, jako kobieta silna, niezależna, energiczna, dobrze wykształcona i pełna empatii, pragnie, aby każda samotna matka znalazła zrozumienie, wsparcie i okryła swój klucz do szczęścia.
Misją Fundacji Sama Mama jest oferowanie praktycznego wsparcia i tworzenie empatycznego środowiska dla kobiet, które przechodzą przez bolesny proces rozpadu relacji, związku czy małżeństwa. To nie tylko pomoc psychologiczna i prawna w przypadku trudnych momentów, ale także połączenie z silną społecznością kobiet, które zostało włączone do działania, inspirowania i wzmacniania ukrytego potencjału kobiet w drodze do mentalnego sukcesu.

Najważniejszą wartością  Fundacji Sama Mama  jest Solidarność i Autentyczność.

Fakty, liczby i statystyki

Fundacja Sama Mama jest organizacją  utworzoną w maju 2021 roku, którą kierują ludzie z wysokimi aspiracjami i ambicjami, by stworzyć silną i rozpoznawalną organizację wspierającą kobiety na całym świecie. Szczególnie pomagamy kobietom w sytuacji separacji, okołorozwodowej, rozstania z życiowym partnerem i samotnym matkom, które, po odrodzeniu jak feniks z popiołów, stają się silne, dzielne i odważne w kreowaniu swojej nowej JA. Inspirujemy i dodajemy wiatru w skrzydła przedsiębiorczym i aktywnym kobietom, które chcą się rozwijać i budować stabilne biznesy.

Prowadzimy 2 portale internetowe dla kobiet www.sama-mama.pl i www.polkiwbiznesie.pl, Niebawem powstanie kolejny misja-ja.pl
W ramach projektu SAMA MAMA edukujemy, szkolimy, wspomagamy wiedzą i inspirujemy kobiety na pierwszym etapie, kiedy szukają pomocy. W każdą środę regularnie prowadzone są spotkania live z ekspertami z sesją Q&A, które dostępne są na kanale YouTube – SAMA MAMA TV. Na portalu publikowanych jest ponad 400 tematycznych artykułów. Prowadzimy platformę edukacyjną z kursami on-line. Prężnie rozwijają się nasze social media – ponad 3 tysiące obserwujących na Facebooku.

W ramach programu wsparcia mentoringowego Polki w Biznesie, tworzymy portal, grupę na Facebooku, lokalne kluby Przedsiębiorczych Kobiet (pierwszy powstał w Chrzanowie), bezpieczną przestrzeń do edukacji i nauki przedsiębiorczości, zmiany społecznych przekonań dotyczących zarabiania pieniędzy oraz równego wynagradzania kobiet i mężczyzn. Naszą misją jest dotrzeć do 1 miliona przedsiębiorczych Polek w kraju i za granicą.

Statystyki:

• Od początku działa portal dla kobiet-Mam www.sama-mama.pl, który kwartalnie odwiedza ponad 160 tysięcy osób,
  • jesteśmy na III miejscu w wyszukiwarce Google,
  • portal ma zasięg międzynarodowy,
  • pojawiło się ponad 400 artykułów,
  • docieramy z treściami do 41 krajów na świecie.
  • co tydzień w środy na kanale YouTube prowadzony jest live rozmowa z ekspertem, dotychczas przeprowadziliśmy ponad 135 spotkań o różnorodnej tematyce,
  • nasze programy edukacyjne  na kanale YouTube Sama Mama TV miały ponad 29 000 wyświetleń,
  • w imprezach plenerowych organizowanych przez Fundację wzięło udział ponad 500 osób,
  • w szkoleniach stacjonarnych od 2021 wzięło 150 osób,
  • w ciągu dwóch ostatnich lat przeprowadziliśmy ponad 100 godzin warsztatów tematycznych dla kobiet mieszkanek woj. małopolskiego szczególnie z powiatu chrzanowskiego.

Pomagaj innym

Zostań wolontariuszem już teraz