Dłoń kobiety, która trzyma dwie litery składające się na wyraz NO, który określa asertywną postawę

Akademia Mamy – asertywność i wyznaczanie granic

Asertywność i wyznaczanie granic są ważnymi cechami, które powinniśmy w sobie wykształcić. Jest to niezwykle trudne, ponieważ wpajane standardy oraz otaczające nas stereotypy nie pozwalają nam na odmowę. Często zgadzamy się na coś, co w danym momencie nam nie służy, bo „co ludzie powiedzą”, bo „kobieta powinna zawsze pomagać”, bo „nie chcę wyjść na egoistkę”.

Znasz to, prawda? Oczywiście pomaganie to wspaniała sprawa, ale nie może się to odbywać Twoim kosztem. Nie możesz pozwolić, żeby wszyscy drenowali Ciebie z energii i przekraczali Twoje granice. Jak tego dokonać? Ćwiczyć i wzmacniać te cechy. Może się to wydawać trudne, ale praktyka sprawi, że z czasem Twoja asertywna postawa sprawi, że otoczenie inaczej zacznie Cię odbierać. Istnieje wiele sposobów na rozwinięcie w sobie postawy asertywnej, ale często stereotypy i „odpowiednie” postawy są w nas bardzo głęboko zakorzenione, że wzdrygamy się, żeby powiedzieć „nie.

Przez to, jak otoczenie, społeczeństwo postrzega asertywność ma ono pejoratywne określenie, a przecież jest to dbanie o siebie i swój komfort psychiczny. Odmowa, niezgoda na coś wyrażona w asertywny sposób, nikogo nie urazi, a Tobie pozwoli wyegzekwować respektowanie postawionych przez Ciebie granic.

Asertywność i wyznaczanie granic to jeden z pięciu modułów, które zostaną omówione dla Ciebie. Po cyklu spotkań powstanie kurs, gdzie znajdziesz omówione wszystkie pięć tematów wraz z e-bookami, kartami pracy i nagraniami. Prowadząca – Dominika Hapek – w jasny i przejrzysty sposób opowie i pokaże na praktycznych przykładach, jak krok po kroku, bez gwałtownej rewolucji wprowadzać zmiany do swojego życia, na co powinnaś zwrócić uwagę i nad czym popracować.

Dominika Hapek jest trenerką biznesu i kompetencji miękkich, mentorką, prelegentką, fundatorką. Pomysłodawcą i założycielką projektu Sama Mama, Prezesem Fundacji Sama Mama.

Wspiera przedsiębiorcze kobiety z sektora MŚP w strategicznym rozwoju ich biznesów oraz wspieram III sektor. Pomaga rozwijać kompetencje przywódcze, inspiruje i wspiera w rozwoju mentalnym.

Ukończyła międzynarodowy kurs mentoringu. Jest redaktorką naczelną portalu internetowego dla kobiet sama-mama.pl, a także autorką i prowadzącą programy edukacyjno-informacyjne: Rozmowy o Kobiecości, Mama Polka za Granicą i Rozwód bez Tabu.

Jej autorskie programy mentoringowe dla kobiet to “Mentalność Kobiet Sukcesu” oraz “Home Life Balance”. W maju 2021 roku zawiązała Fundację Sama Mama, wspierającą kobiety i dzieci w sytuacji okołorozwodowej i działającą na terenie całej Polski.

Inicjatywa projektu “Akademia Mamy – szkolenie i edukacja kobiet” finansowany jest w ramach programu grantowego w projekcie „MOWES2 – Małopolski Ośrodek Ekonomii Społecznej – Małopolska Zachodnia”.

Logo MOWES