Biała wanna ze stolikiem, na którym znajduje się wazonik z kwiatkami książka, kubek z kawą i zapaloną świeczką. Opis pokazuje przykład przyjemnego rytuału

Akademia Mamy – nawyki i rytuały

Każda z nas ma swoje nawyki i rytuały, o których często nawet nie zdajemy sobie sprawy. Pewne czynności wykonujemy mechanicznie, automatycznie, bo powtarzamy jest często i od dłuższego czasu, że trudno nam jest sobie wyobrazić, że możemy daną czynność wykonać inaczej.

W naszej codzienności mamy nawyki zarówno te zdrowe, pozytywne dla nas i naszego zdrowia, jak i te, które wpływają negatywnie. Chociaż pragniemy zmienić te złe, to nie starcza nam sił na wzmocnienie tego procesu – przerywamy go lub dochodzimy do wniosku, że wystarczająco długo go powtarzamy, więc już został wypracowany – i w niedługim czasie powracamy do dobrze znanego „starego” nawyku. Czy wiesz, że potrzeba około 30 dni, aby nasz umysł uznał dany nawyk na „nasz”?

Rytuały, choć czasami utożsamiamy z nawykami, są tymi elementami w naszym życiu, które nadają mu spokoju, radości i relaksu. Nasze rytuały – dzienne czy tygodniowe – powinniśmy wykonywać świadomie, by wynieść z nich jak najwięcej. Dlaczego? Prosty przykład, Twoim rytuałem jest cotygodniowa dłuższa kąpiel w ciepłej wodzie z ulubionym olejkiem zapachowym. Inaczej odczujesz to, gdy będzie to czynność wykonywana bez głębszego zaangażowania, a zupełnie inaczej, jeśli całkowicie się temu poddasz – zapachowi olejku, ciepła wody, spokoju, który z tym idzie. W drugim przypadku szybciej, łatwiej i lepiej się odprężysz.

Nawyki i rytuały to kolejny z pięciu modułów, które zostaną omówione dla Ciebie. Po cyklu spotkań powstanie kurs, gdzie znajdziesz omówione wszystkie pięć tematów wraz z e-bookami, kartami pracy i nagraniami. Prowadząca – Dominika Hapek – w jasny i przejrzysty sposób opowie i pokaże na praktycznych przykładach, jak krok po kroku, bez gwałtownej rewolucji wprowadzać zmiany do swojego życia, na co powinnaś zwrócić uwagę i nad czym popracować.

Masz również możliwość uczestniczyć w darmowym webinarze, na którym zostanie poruszony temat nawyków i rytuałów. Zapraszamy 1.08.2023 o godzinie 20:00. Zapisy są pod TYM LINKIEM.

Dominika Hapek jest trenerką biznesu i kompetencji miękkich, mentorką, prelegentką, fundatorką. Pomysłodawcą i założycielką projektu Sama Mama, Prezesem Fundacji Sama Mama.

Wspiera przedsiębiorcze kobiety z sektora MŚP w strategicznym rozwoju ich biznesów oraz wspieram III sektor. Pomaga rozwijać kompetencje przywódcze, inspiruje i wspiera w rozwoju mentalnym.

Ukończyła międzynarodowy kurs mentoringu. Jest redaktorką naczelną portalu internetowego dla kobiet sama-mama.pl, a także autorką i prowadzącą programy edukacyjno-informacyjne: Rozmowy o Kobiecości, Mama Polka za Granicą i Rozwód bez Tabu.

Jej autorskie programy mentoringowe dla kobiet to “Mentalność Kobiet Sukcesu” oraz “Home Life Balance”. W maju 2021 roku zawiązała Fundację Sama Mama, wspierającą kobiety i dzieci w sytuacji okołorozwodowej i działającą na terenie całej Polski.

Inicjatywa projektu “Akademia Mamy – szkolenie i edukacja kobiet” finansowany jest w ramach programu grantowego w projekcie „MOWES2 – Małopolski Ośrodek Ekonomii Społecznej – Małopolska Zachodnia”.

Logo MOWES